19-11-2017

Del II

Jeg troede egentlig at stavnsbåndet blev ophævet i 1788 - men når man er huskøber og sælger, så finder man ud af, at dette ikke helt er tilfældet.

Man kommer i kontakt med mæglere, forsikringsfolk, banker, vurderingsmænd, jurister og andet godtfolk. Og alle har de julelys i øjnene, for pengene fosser ud af “statskassen” (min) direkte til dem i en lind strøm. Der hersker ikke monopol på nogle af deres ydelser, men men men….. 

“Jeg sender dig lige et tilbud”…. fyldt med klausuler om, at man skal købe både husforsikring, indboforsikring, rejseforsikring, knallertforsikring samt en jeg-knækkede-vist-lige-en-negl-forsikring, hvis man vil gøre sig håb om en ejerskifteforsikring.

Vi ville gerne støtte og købe lokalt og fik derfor et tilbud på hårde hvidevarer tilsendt. Kr. 9.000 (nitusinde!!) mere skulle de have end et internetbaseret firma skulle have for de samme varer. Behøver jeg at sige, hvem der fik ordren?

Midt i alt ståhejet, har jeg valgt at skifte bank - til en lokal bank. En jeg kan gå ned i, hvis jeg en dag skulle få behov for det. En bank, som kender det marked, jeg gerne ville købe og sælge hus i. Ikke nogen forkert beslutning - men dyr! Kr. 5000,- for at håndtere den ene sag. Og kr. 3000,- for at håndtere den anden sag - dertil kommer naturligvis alle statens omkostninger oveni. Mængderabat? “Ny kunde - vi er glade for at du har valgt os”-rabat? No way.

Til bankens forsvar bør jeg tilføje, at en af medspillerne på markedet skulle have kr. 11.000 ifølge deres prisliste, hvis man gerne ville være kunde hos dem. Kr. 11.000,- ??? WTF...! 

Da vi i sin tid købte huset på Bornholm, fik vi at vide, at man gerne så, at vi anvendte en lokal advokat til at ordne handlen. Fair nok! Denne gang valgte jeg at tjekke markedet en smule ud. Og se det kunne godt betale sig! Hjælpsomme jurister hos www.juristogskoedehuset.dk har givet hurtig, imødekommende og brugbar rådgivning. Og sparet mig ca. kr. 4000,-. De får mine varmeste anbefalinger. 

Hvor vil jeg hen med dette indlæg? Vel egentlig bare opsummere, at når man sidder med alle sine boligdrømme, bladrer løs i boligmagasiner og surfer og crawler sig gennem diverse hjemmesider med interiør, ja så skal man i sit budget lige huske at lægge små kr. 50.000 af til "udforudseete udgifter". Sikke en fest man kunne holde for de penge!