23-12-2016

"Vintrene på Bornholm er ikke noget problem, hvis man kan holde ud at være alene med sig selv" citat Udo Schröter ved en oplæsning af "Bin am Meer" i Snogebæk, juli 2015

Det er ikke svært at overbevise om alle øens kvaliteter om sommeren, når solen skinner på landets lækrestre strande og der er liv og glade dage alle vegne. Live-musik. Folkemøde. Gårdbutikker. Sol over Gudhjem og fiskefrikadeller. Klipper og vandfald. Keramik og kunsthåndværk. Venlighed og varme. Sænkede skuldre og blodtryk. Morten Korch idyl og bindingsværk. Sommer på Bornholm.

Men hvad laver I så om vinteren? 

Øh...? 

Vi går i vinterhi og slår fortovene op fra mandag i uge 43 og vågner først op i ugen før påske. NOT!

Som allerede nævnt i et tidligere blogindlæg, så går bornholmerne i den grad op i deres juleudsmykning og der er så smukt, når man i de kulsorte december-morgener kører mod Rønne ad landevejen. Og på www.eventsbornholm.nu bugner det med info om alle de arrangementer, der finder sted.

Men hvis man er bange for at komme til at kede sig, så tager man fejl. Man kan jo fx blive vinterbader i Hasle Badeklub og gå til deres saunagus.

Man kan også melde sig ind i min nyligt grundlagte læsekreds i Rønne. Vi mødes den første mandag i måneden og diskuterer ivrigt den bog vi har haft "for" siden sidst. På denne måde har jeg mødt en gruppe af skønne, kloge, berigende damer. Noget jeg ikke havde overskud til da jeg boede i København.

Årets korteste dag ligger i København ikke op til den store festivitas. I Snogebæk vælger man at lave fakkeloptog og drikke hvid glögg på denne dag. Se en lille video nedenfor:

https://www.facebook.com/bornholmstidende/videos/1349595668416211/?pnref=story

På "Griffen Spa Hotel" kan man forkæle sig selv med et besøg i "Den Bornholmske Diamant Spa", hvilket Bitten og jeg gjorde en søndag i december. Det var simpelthen så velgørende for krop og sjæl at træde ind i dette rum fyldt med ro og plads til afslapning og nydelse. Sauna, kneipp-bade, dampbad, frisk frugt og kaffe/te. Udendørs jacuzzi med udsigt over Østersøen. Liggestole, lækker badekåbe og plads til at udleve sin lækkerhedsfølelse. Kan klart anbefales.

 http://bornholmhotels.dk/den-bornholmske-diamant-spa/spa/

Eller man kan - som jeg har gjort - genoplive en gammel fritidsinteresse. På Bornholms Højskole lidt uden for Aakirkeby bliver der hver tirsdag i vintersæsonen danset folkedanse og her samles 2,5 kvadrille for med højt humør at holde liv i de gamle danse. Det er næsten 30 år siden jeg dansede sidst, men under min sygemelding med stress, var det faktisk noget af det jeg talte med psykologen om. Hvad jeg kunne tænke mig at gå til. Og min første umiddelbare reaktion var dengang: folkedans. I september mødte jeg op for første gang - med masser af sommerfugle i maven og med en lille frygt for, at der ikke fandtes en dansepartner til mig. Det gjorde der! Hun hedder Eva, er 75 år gammel og har boet 28 år i Sverige. Nu er hun tilbage på øen og hun og jeg udgør sammen "klassens frække elever", der bestemt ikke altid gør som der bliver sagt. Men vi har det sjovt - og det er så livsbekræftende og festligt og jeg triller lykkefyldt hjem hver tirsdag aften.

Naturen er naturlig frodigst og overvældende om sommeren. Indrømmet. Men den er lige så smuk og intens på sin helt egen måde i disse måneder. Det gør en masse godt for en at bo med naturen som nærmeste nabo.  

Så når den sidste tyske turist har forladt øen i september og efterårsferien er overstået så falder roen over øen. Men det er en nødvendig ro. En energiopladende ro. Og så tror jeg de fleste ser frem til mere liv i kludene når vi når frem til foråret igen......

17-12-2016

Noget af det jeg specielt vil fremhæve og anbefale, hvis man kommer til Bornholm, er rovfugleshowet udenfor Rønne. Jeg havde ikke de store forventninger og faktisk heller ikke rigtig nogen ide om hvad, der ventede mig, den dag vi i sommer besluttede os for, at køre hen og opleve det.

Som så meget andet på Bornholm ligger rovfuglecenteret “lidt ude på landet” og det er ikke nemt at komme der til med offentlige transportmidler. Vi oplevede, at en del besøgende kom lige i sidste øjeblik, fordi busplanen havde snydt dem.

Det kan ellers godt betale sig, at komme i god tid - for der er nok at se på og opleve når dørene slåes op en time før start. En af de tre falkonerer holder et relevant og velbesøgt foredrag for børn og voksne ligesom der er en fin, lærerig udstilling med udstoppede dyr, som det ligeledes tager lidt tid at komme igennem.

Flyvehallen, hvor første del af showet foregår, er tydeligvis af nyere dato og der var denne sommereftermiddag rigtig god plads til alle besøgende. Det er tilladt at tage billeder, men ikke at berøre fuglene, når de kommer flyvende og sætter sig, endda meget tæt på en.

Showet varetages af to falkonerer og en elev. De har delt præsentationen mellem sig og kommenterer skiftevis på dansk og tysk. For den opmærksomme tilskuer er der masser af ny viden og underholdning at hente fra disse tre meget professionelle og dedikerede fugle-folk. Smukke papegøjer og ugler, der leger og flyver rundt blandt publikum og til manges begejstring sætter sig i håret på os. Allermest sindsoprivende er gribben, der kommer vraltende ind og efterfølgende bliver håndfodret med blandt andet rotter.

Efter 30 minutter fortsætter showet udendørs i et parklignende område, hvor ørnene bliver præsenteret. Her får publikum fint indblik i den træning, der gennemføres og de færdigheder en rovfugl har. 

Der er en humoristisk tone blandt falkonererne, når de med stolthed fremviser deres fugle og det er min overbevisning, at alle gæster denne dag går derfra en stor oplevelse rigere.

Billetpriser

Børn under over 3 men under 15 koster kr. 70,-

Voksne koster kr. 120,-

Familiebillet (2 voksne og 2 børn) koster kr. 350,-

Jeg synes det er hver en krone værd. Fik jeg sagt, at priserne i cafeen er mere end rimelige? 

Mere info her: http://bornholmsrovfugleshow.dk/

 

17-12-2016

Det er blevet december og i morgen skal vi tænde det 4. lys i adventskransen. Her til aften tog Michael og jeg ind til Rønne alene med det formål at gå en tur i den smukt smykkede by med toppede brosten, bindingsværk og julelys alle vegne. Det var så smukt, der manglede kun lidt sne for at fuldende idyllen.

Sidste år var vi også på Bornholm i december, men fik slet ikke samme oplevelse af julestemning som vi har fået i år. Noget af det, som overrasker, er det engagement folk herovre lægger i at pynte med lys i på buske og træer i haven og på tagrygge og gavle. Farvede figurer, der blinker i vintermørket ses også mange steder. 

Inde i Rønne er der pyntet meget smukt op på både Store Torv og Lille Torv og byen har et juletræ, der fint kan måle sig med træet på Rådhuspladsen. 

Julemarkeder er der masser af, både store og små. De fleste afholdes i starten af måneden og der sælges kunsthåndværk, bornholmske lækkerier og andre håndværksmæssige produkter. Det mest eftertragtede er uden tvivl Julemarkedet på Designskolen i Nexø, hvor de studerende sælger deres produkter for en slik. Her kan man være heldig at gøre et virkelig godt køb - hvis man vel og mærke er tidligt ud.....

Juletræssalg er der "nærmest alle vegne". Det mest interessante - set med tilflytterøjne - må vist være på BOFA (affaldsstationen), hvor man bare tager et juletræ (nyt naturligvis, ej genbrug), der er pakket i net - og så betaler med mobilepay. Ingen betjening og ingen kontrol. Det er vist efterhånden meget få steder i Danmark den slags stadig kan lade sig gøre.

Selv har vi købt et, der går få centimeter fra loftet når stjernen sidder på. Til kr. 150,- 

Det bliver uden tvivl også helt specielt at skulle til julegudstjenest i en rundkirke. Glæder mig allerede.

Glædelig jul alle, der læser med her.

26-07-2016

Skæbnen vil, at vi ikke kommer på en tur til Rom i denne sommer. Det er ærgerligt, men ikke verdens undergang, når man nu bor på den ø, hvor alle andre tager hen for at holde ferie (citat: Bitten). Og Collosseum og Pantheon ligger der såmænd nok også næste forår, når vi er klar til at tage afsted igen.

Nu står vi så med en uges ubrugt ferie foran os, som skal planlægges på en måde, så alle efterfølgende står med oplevelsen og følelsen af, at det har været en god ferie. Altså trawler vi os gennem "Denne uges Bornholm" og streger på gammeldags manér de arrangementer ud, som tilsiger os. Det er heldigvis mange! 

For selv om vi har ændret status siden sidste år og for alvor alle sammen er blevet tilflyttere, så er der mange steder vi ikke har set. Mange aktiviteter vi ikke har deltaget i. Så planen er, at vi denne uge skal foretage os noget og se noget, som vi ikke tidligere har set og gjort. Her kommer vores "rapport" - der opdateres løbende.....

Lørdag: Naturligvis har vi været i Brændegårdshaven før - dengang haven stadig hed Joboland. Men nye ejere har taget det gamle navn tilbage og det er vi, der besøgte øen tilbage i 80'erne taknemmelige for. Så må tyskerne slå knude på tungen og finde derhen alligevel. Selv om forlystelsesparken har været åben i ca. 1,5 time da vi ankommer, er der stadig masser af p-plads og ingen nævneværdig kø ved de tre åbne kasser. Det skyldes naturligvis to faktorer: Det er en smuk, varm sommerdag i juli og mange foretrækker uden tvivl stranden denne dag. Og så er lørdag "skiftedag" i sommerhusene, så der er virkelig ikke mange besøgende denne dag. De næste 4 timer går med at se til de mange sjove dyr, svømme i Badeland, sejle i robåd og spise en kold is. Med undtagelse af en enkelt aktivitet, er alt stadig manuelt. Når man er vant til Bakkens støjende maskiner og voldsomme bevægelser, er det en lise for sjælen at se, at man sagtens kan underholdes i gammeldags stil. 

Søndag: Vi lægger vejen forbi Store Torv i Rønne til et noget "forkølet" loppemarked. Indrømmet - det er et nyt tiltag for at skabe mere liv på torvet, og alle nye ting skal lige finde sit leje... Men det var en skuffende oplevelse.
I flere dage har der hængt skriggule plakater for Familiefest i Allinge - mange aktiviteter for hele familien og gratis entré. What's not to like? ... Det hele nærmest.... Skriggult signalerer discount, og det er vist det begreb, der betegner Familie"fiaskoen" i Allinge bedst. Et par karruseller, en fiskedam og en slikbod med syntetisk fremstillet slik af værste skuffe. Det var Familiefesten i Allinge. Endnu mere dødt på pladsen her end ved loppemarkedet i Rønne. Alle ved deres fulde fornuft var jo på stranden for at bade. En vandretur langs klipperne og en posefuld fiskefrikadeller fra Allinge Røgeri reddede eftermiddagen. 
I Michaels nye "udekøkken" kom der lækkert kød fra Brugsen i Åkirkeby. Deres slagter leverer godt kød og kan absolut anbefales. En skøn badetur ved Arnager Strand afsluttede dagen.
 
Mandag: Vi starter dagen med at besøge Vingården Lille Gadegård i Pedsker. Der er rundvisning onsdage - en mulighed jeg vil have i mente til anden god gang. Vi nøjes altså med at gå rundt på egen hånd og hilse på Øffe - en 450 kg stor grissebasse, der havde gravet sig ned i mudret og på gårdens andre dyr. Vi fik til sidst lov at smage et glas stikkelsbærvin, som helt klart faldt i min smag. Skal dele en flaske med min mor, når hun kommer i starten af september.
På denne varme, solrige dag var endnu et besøg på Arnager et "must", så udstyret med tæpper, bøger og andet nødvendigt, blev det til lidt nedkøling og afslapning.
En af de ting jeg havde lovet mig selv skulle gennemføres i denne sommer stod nu for tur. En hestevognstur i Almindingen. Der findes flere udbydere - men ruten er vist mere eller mindre den samme. Vi samledes ved Christianshøj og kørte i de næste to timer forbi Lille Borg, Rokkestenen og Rytterknægten. Her drak vi også den medbragte kaffe og der var tid til at man kunne klatre op i udsigtigstårnet. Min højdeskræk fraholdte mig fra den slags ekstreme udfoldelser. Pris per voksen: kr. 140,- Der findes et billigere alternativ til kr. 100,- dog uden kaffe. Men mon ikke man kan medbringe egen proviant, hvis to timer uden føles for lang?
 
 
Tirsdag: Havde sat vækkeuret til kl. 4.10. Stod op, lavede kaffe og kørte til Årsdale for at se den smukkeste solopgang. Husets teenager sov videre - uvidende om denne udflugt. Til aften står den på endnu en udflugt til verdens mindste travbane beliggende i Almindingen. Det koster kr. 50,- for voksne at komme ind, børn op til 18 er gratis. Her kan man så brede sit medbragte tæppe ud fem meter fra banen og simpelthen se hestene i øjnene under deres opvarmning, se deres næsehår vibrere samtidig med at man indtager sin medbragte mad. Man kan naturligvis også købe både grillede pølser og andet i deres café. En aften på travbanen er en familiefest. Der er så mange børn, i alle aldre. De kan hygge sig på legepladsen, spille på "Hønselortspillet", ride på ponyer, klappe en af de utallige hunde, der også er med og ellers bare nyde den gode stemning blandt alle de voksne. Man skal naturligvis også spille, når man nu er der. Man kan købe en V5 spillekupon - eller to - og det højner i den grad spændningen ved hvert løb. Over højtaleren får man tips om de enkelte heste - både på dansk og på tysk. Og så er det bare om at heppe på den eller de heste, man har X'et af på sin kupon (hvis man altså ikke har fået computeren til at hjælpe sig). Super fin stemning, plads til alle. Kan anbefales fra 0 - 99 år.
 
Onsdag: Der meldes om regnvejr, så vi satser på noget indendørs. Men øen lever hele dagen fuldt op til sit "kælenavn" - vi har fuld sol og masser af varmegrader. Planen for i dag hedder Rovfugleshow på foranledning af husets teenager. Dørene åbnes en time før showet begynder og det kan godt betale sig at komme den time før. Deres falkoner-elev, Mark, fortæller/underviser om fuglenes liv og levned og man kan købe billig kaffe (kr. 20,-) i cafeen. Der er også en lille naturudstilling med skovens dyr. Meget livagtigt. 1. del af showet foregår indendørs i en hal. Her møder vi papagøjer, ugler, små falke - og til delt begejstring - en grib. Virkelig professionelt og med stor indsigt og engagement fra de tre falkoneres side. Der er god lyd, fuglene bliver vist frem helt tæt op, der er masser af information - 15% af dem endda oversat til tysk.
Efter en halv time går vi udenfor og ser resten af showet, som består af endnu et par falke og en ørn. Super spændende. Kan anbefales for børn over 6 (fuglene kommer virkelig helt tæt på og kan virke lidt overvældende på mindre børn) og for alle voksne.
 
Torsdag: mens husets teenager får lov at sove længe, tager vi til Nexø til byvandring med bornholmeren Niels Aakjær, der fortæller om Bornholm under 2WW og de mange flygtninge, der fulgte med. To timers fortælling med en masse detaljer - man får virkelig noget for de kr. 50,- turen koster pr næse. Måske lige langtrukkent nok - selv for historiebegejstrede som os, men faktisk interessant at få et lidt større kendskab til byen og baggrunden for hvorfor mange af de grimme bygninger ligger der endnu.
Torsdag aften drager jeg alene mod Snogebæk - skal lytte til Udo, der på tysk læser op af sin fortælling om Daniel, der kommer til Bornholm for at fiske. Han tilbringer timer sammen med en gammel vis mand, Leif, og opnår derigennem en stor portion selvindsigt. Hos Steffi og Udo er der bål, kaffe på kanden, oplæsning og musik. Helt perfekt til en sommeraften. Jeg glæder mig til et genhør. Bøgerne er ved at blive oversat til dansk.....
 
Stay tuned for more details.....
 
12-04-2016

På Bornholm bliver mørket mørkt. Stjerner som eneste vejviser. Overvældende tæt er mørket, flænses ikke af billygter eller af 7eleven's orangerøde tal.

 
 Stilheden er øredøvende. Der er ingenting at høre. Ingenting. 

 
Himlen er enorm. Man stirrer den direkte ind i millioner af øjne. Intet beton, intet metal begrænser dit udsyn. Savn folder sig ud med emens styrke, flænser som en savklinge.