29-02-2016

Slau's stene

Den klareste blå himmel med blændende solskin tilsat lette frostgrader. Scenen er sat da Michael og jeg sammen går fra Lobbæk mod Rønne i sporene på den nedlagte jernbane.
Vi kommer forbi mange rislende vandløb og Nylars Rundkirke.
Erantis og tidlige vintergækker pibler frem i skovbunden.
Efter ca. 3 km - i nærheden af Uglegård - kommer skiltet med henvisningen til SLAU's stene.....

Og så dukker dette lille bemærkelsesværdige, fantasifulde, rekreative areal op til højre for os. For at give den fredede løvfrø optimale betingelser har man rundt omkring anlagt små vandhuller. Ved et af disse har den nu afdøde Hans Schouw Andersen, også kaldet Slau, anlagt en eventyrlig og kunstnerisk "rasteplads" af kunstværker hugget ind i sten. Her finder man både et selvportræt af Slau, H.C. Andersens Klodshans, Tinsoldaten m.fl. Ligesom bornholmsk kultur er repræsenteret af både Krølle Bølle, Hammershus og bombardementet af øen som afslutning på 2WW. Selv Odin og Holger Danske er der fundet plads til.

To små grupper af borde og bænke inviterer til at man sætter sig og lader solen varme i ansigtet mens man nyder den skønne udsigt med en stribe af Østersøens vand i det allerfjerneste. Så kan man lade tankerne flyve og lade dem vandre på deres egne eventyr.
Jeg er sikker på, at mange bornholmere kender denne plads.
Men som tilflytter var det en stor opdagelse at gøre. Jeg ved, at der ligger mange flere af den slags oplevelser og venter på os.