26-07-2016

Forsøgs-Ferie

Skæbnen vil, at vi ikke kommer på en tur til Rom i denne sommer. Det er ærgerligt, men ikke verdens undergang, når man nu bor på den ø, hvor alle andre tager hen for at holde ferie (citat: Bitten). Og Collosseum og Pantheon ligger der såmænd nok også næste forår, når vi er klar til at tage afsted igen.

Nu står vi så med en uges ubrugt ferie foran os, som skal planlægges på en måde, så alle efterfølgende står med oplevelsen og følelsen af, at det har været en god ferie. Altså trawler vi os gennem "Denne uges Bornholm" og streger på gammeldags manér de arrangementer ud, som tilsiger os. Det er heldigvis mange! 

For selv om vi har ændret status siden sidste år og for alvor alle sammen er blevet tilflyttere, så er der mange steder vi ikke har set. Mange aktiviteter vi ikke har deltaget i. Så planen er, at vi denne uge skal foretage os noget og se noget, som vi ikke tidligere har set og gjort. Her kommer vores "rapport" - der opdateres løbende.....

Lørdag: Naturligvis har vi været i Brændegårdshaven før - dengang haven stadig hed Joboland. Men nye ejere har taget det gamle navn tilbage og det er vi, der besøgte øen tilbage i 80'erne taknemmelige for. Så må tyskerne slå knude på tungen og finde derhen alligevel. Selv om forlystelsesparken har været åben i ca. 1,5 time da vi ankommer, er der stadig masser af p-plads og ingen nævneværdig kø ved de tre åbne kasser. Det skyldes naturligvis to faktorer: Det er en smuk, varm sommerdag i juli og mange foretrækker uden tvivl stranden denne dag. Og så er lørdag "skiftedag" i sommerhusene, så der er virkelig ikke mange besøgende denne dag. De næste 4 timer går med at se til de mange sjove dyr, svømme i Badeland, sejle i robåd og spise en kold is. Med undtagelse af en enkelt aktivitet, er alt stadig manuelt. Når man er vant til Bakkens støjende maskiner og voldsomme bevægelser, er det en lise for sjælen at se, at man sagtens kan underholdes i gammeldags stil. 

Søndag: Vi lægger vejen forbi Store Torv i Rønne til et noget "forkølet" loppemarked. Indrømmet - det er et nyt tiltag for at skabe mere liv på torvet, og alle nye ting skal lige finde sit leje... Men det var en skuffende oplevelse.
I flere dage har der hængt skriggule plakater for Familiefest i Allinge - mange aktiviteter for hele familien og gratis entré. What's not to like? ... Det hele nærmest.... Skriggult signalerer discount, og det er vist det begreb, der betegner Familie"fiaskoen" i Allinge bedst. Et par karruseller, en fiskedam og en slikbod med syntetisk fremstillet slik af værste skuffe. Det var Familiefesten i Allinge. Endnu mere dødt på pladsen her end ved loppemarkedet i Rønne. Alle ved deres fulde fornuft var jo på stranden for at bade. En vandretur langs klipperne og en posefuld fiskefrikadeller fra Allinge Røgeri reddede eftermiddagen. 
I Michaels nye "udekøkken" kom der lækkert kød fra Brugsen i Åkirkeby. Deres slagter leverer godt kød og kan absolut anbefales. En skøn badetur ved Arnager Strand afsluttede dagen.
 
Mandag: Vi starter dagen med at besøge Vingården Lille Gadegård i Pedsker. Der er rundvisning onsdage - en mulighed jeg vil have i mente til anden god gang. Vi nøjes altså med at gå rundt på egen hånd og hilse på Øffe - en 450 kg stor grissebasse, der havde gravet sig ned i mudret og på gårdens andre dyr. Vi fik til sidst lov at smage et glas stikkelsbærvin, som helt klart faldt i min smag. Skal dele en flaske med min mor, når hun kommer i starten af september.
På denne varme, solrige dag var endnu et besøg på Arnager et "must", så udstyret med tæpper, bøger og andet nødvendigt, blev det til lidt nedkøling og afslapning.
En af de ting jeg havde lovet mig selv skulle gennemføres i denne sommer stod nu for tur. En hestevognstur i Almindingen. Der findes flere udbydere - men ruten er vist mere eller mindre den samme. Vi samledes ved Christianshøj og kørte i de næste to timer forbi Lille Borg, Rokkestenen og Rytterknægten. Her drak vi også den medbragte kaffe og der var tid til at man kunne klatre op i udsigtigstårnet. Min højdeskræk fraholdte mig fra den slags ekstreme udfoldelser. Pris per voksen: kr. 140,- Der findes et billigere alternativ til kr. 100,- dog uden kaffe. Men mon ikke man kan medbringe egen proviant, hvis to timer uden føles for lang?
 
 
Tirsdag: Havde sat vækkeuret til kl. 4.10. Stod op, lavede kaffe og kørte til Årsdale for at se den smukkeste solopgang. Husets teenager sov videre - uvidende om denne udflugt. Til aften står den på endnu en udflugt til verdens mindste travbane beliggende i Almindingen. Det koster kr. 50,- for voksne at komme ind, børn op til 18 er gratis. Her kan man så brede sit medbragte tæppe ud fem meter fra banen og simpelthen se hestene i øjnene under deres opvarmning, se deres næsehår vibrere samtidig med at man indtager sin medbragte mad. Man kan naturligvis også købe både grillede pølser og andet i deres café. En aften på travbanen er en familiefest. Der er så mange børn, i alle aldre. De kan hygge sig på legepladsen, spille på "Hønselortspillet", ride på ponyer, klappe en af de utallige hunde, der også er med og ellers bare nyde den gode stemning blandt alle de voksne. Man skal naturligvis også spille, når man nu er der. Man kan købe en V5 spillekupon - eller to - og det højner i den grad spændningen ved hvert løb. Over højtaleren får man tips om de enkelte heste - både på dansk og på tysk. Og så er det bare om at heppe på den eller de heste, man har X'et af på sin kupon (hvis man altså ikke har fået computeren til at hjælpe sig). Super fin stemning, plads til alle. Kan anbefales fra 0 - 99 år.
 
Onsdag: Der meldes om regnvejr, så vi satser på noget indendørs. Men øen lever hele dagen fuldt op til sit "kælenavn" - vi har fuld sol og masser af varmegrader. Planen for i dag hedder Rovfugleshow på foranledning af husets teenager. Dørene åbnes en time før showet begynder og det kan godt betale sig at komme den time før. Deres falkoner-elev, Mark, fortæller/underviser om fuglenes liv og levned og man kan købe billig kaffe (kr. 20,-) i cafeen. Der er også en lille naturudstilling med skovens dyr. Meget livagtigt. 1. del af showet foregår indendørs i en hal. Her møder vi papagøjer, ugler, små falke - og til delt begejstring - en grib. Virkelig professionelt og med stor indsigt og engagement fra de tre falkoneres side. Der er god lyd, fuglene bliver vist frem helt tæt op, der er masser af information - 15% af dem endda oversat til tysk.
Efter en halv time går vi udenfor og ser resten af showet, som består af endnu et par falke og en ørn. Super spændende. Kan anbefales for børn over 6 (fuglene kommer virkelig helt tæt på og kan virke lidt overvældende på mindre børn) og for alle voksne.
 
Torsdag: mens husets teenager får lov at sove længe, tager vi til Nexø til byvandring med bornholmeren Niels Aakjær, der fortæller om Bornholm under 2WW og de mange flygtninge, der fulgte med. To timers fortælling med en masse detaljer - man får virkelig noget for de kr. 50,- turen koster pr næse. Måske lige langtrukkent nok - selv for historiebegejstrede som os, men faktisk interessant at få et lidt større kendskab til byen og baggrunden for hvorfor mange af de grimme bygninger ligger der endnu.
Torsdag aften drager jeg alene mod Snogebæk - skal lytte til Udo, der på tysk læser op af sin fortælling om Daniel, der kommer til Bornholm for at fiske. Han tilbringer timer sammen med en gammel vis mand, Leif, og opnår derigennem en stor portion selvindsigt. Hos Steffi og Udo er der bål, kaffe på kanden, oplæsning og musik. Helt perfekt til en sommeraften. Jeg glæder mig til et genhør. Bøgerne er ved at blive oversat til dansk.....
 
Stay tuned for more details.....